Naar inhoud

Contact

verkoop compost, houtsnippers en potgrond

T 014 56 27 75
F 014 57 10 30
e-mail

Wat is groencompost?

Groencompost is het eindproduct van de compostering van uitsluitend groenafval van tuinen, parken en openbaar groen. Groenafval bestaat uit snoeihout, bladeren, haagscheersel, organisch afval uit tuinen, parken, plantsoenen, bermmaaisel … Groencompostering gebeurt in open lucht in lange composthopen van ongeveer 4 meter hoog.

Groencompostering

 De groencompostering van IOK Afvalbeheer te Beerse/Merksplas verwerkt het groenafval van de 27 gemeenten van het arrondissement Turnhout en de gemeenten Heist-op-den-Berg en Nijlen van het arrondissement Mechelen.

Het composteringsproces van de groencompostering verloopt als volgt:

  • Het groenafval wordt dagelijks aangevoerd
  • Het materiaal wordt eerst verkleind met een hakselaar. Hierdoor kunnen de micro-organismen het composteringsproces sneller op gang trekken. Vervolgens wordt het verkleinde materiaal op grote hopen gebracht.
  • Regelmatig worden controles uitgevoerd op het pH-gehalte en de vochtigheidsgraad van het composterende materiaal. Indien nodig kan er beneveld worden om het materiaal voldoende vochtig te houden.
  • Tijdens het composteringsproces loopt de temperatuur op tot +/- 65° C. Hierdoor worden alle aanwezige onkruidzaden en ziektekiemen onschadelijk gemaakt.
  • Regelmatig wordt de massa omgezet, zodat er extra zuurstof aan de hopen wordt toegevoegd. Na zes tot acht maanden is het materiaal klaar om afgezeefd te worden.
  • De compost wordt vervolgens afgezeefd op de gewenste grootte. De delen die nog te grof zijn, worden terug in het begin van het proces ingebracht.

Net als de GFT-compost voldoet ook de groencompost van IOK Afvalbeheer aan de hoogste kwaliteitsnormen.