Naar inhoud

Kempense leerlingen ontdekken wat er met hun afval gebeurt

leerlingen bezoeken de tentoonstelling 'materialen in beweging'

Op de tentoonstelling ‘Materialen in beweging’ in ecocentrum De Goren in Mol kunnen leerlingen van de Kempense lagere scholen ontdekken wat er gebeurt met het afval dat ze thuis (mee)sorteren. De sympathieke mascotte I-OKA wijst de weg in de wereld van de recyclage. Met deze tentoonstelling wil IOK Afvalbeheer jongeren laten stilstaan bij de noodzaak van een duurzaam materialenbeheer. Niet alleen jongeren kunnen de tentoonstelling bezoeken, iedereen is welkom!

Naar aanleiding van haar 50-jarige bestaan ontwikkelde IOK Afvalbeheer de tentoonstelling ‘materialen in beweging’. De focus van deze tentoonstelling ligt op duurzaam materialenbeheer. Materialen of grondstoffen vormen de ruggengraat van onze economie; ze zijn de dragers van onze productie- en consumptiepatronen. Grondstoffen zijn natuurlijk niet oneindig en daarom willen we de jongeren van vandaag bewust maken van het belang van recyclage.

Interactieve tentoonstelling

‘Materialen in beweging’ is geen klassieke tentoonstelling. Uiteraard wordt er gebruik gemaakt van de nodige infoborden en voorbeelden. Maar de bezoekers worden ook interactief betrokken.

In kleine groepjes krijgen de leerlingen een tablet-pc mee en kunnen ze langs het parcours qr-codes scannen. Via deze qr-codes komen opdrachten, filmpjes of randinformatie tevoorschijn. Ook aan het spelelement is gedacht: op de tentoonstelling kunnen leerlingen de afvalrace spelen en in de ‘saloon’ kunnen ze samen met de sheriff 'held van de PMD' worden. Bij de digitale sorteerspecialisten ‘Magda en Danny’ kan iedereen zijn sorteerkennis testen.

Rode draad doorheen de tentoonstelling is de sympathieke I-OKA, een recyclagerobot die iedereen de weg wijst in de wereld van de recyclage. Bij de ‘recyclagevoorbeelden’ moeten bezoekers ook regelmatig de handen uit de mouwen steken. Zo kunnen ze testen of een kurk van natuureik of plastic gemaakt is. Of leren ze de ‘flotatietechniek’ kennen om kunststoffen van elkaar te scheiden.

Iedereen welkom

Het bezoek aan de tentoonstelling is gratis. Scholen moeten reserveren, op aanvraag worden er ook (gratis) workshops gegeven. Reserveren kan via annemie.vanrompaey@iok.be. Ook het grote publiek is welkom tijdens de openingsuren, zonder afspraak. De tentoonstelling is open op weekdagen van8.30 tot16.30 uur. In september is de tentoonstelling ook nog in het weekend geopend: zaterdag en zondag van 10 tot 14 uur. (in de paasvakantie ook in het weekend van 10 tot 14 uur.)

ecocentrum De Goren, Postelsesteenweg 71 in Mol

 Dankzij de steun van de gemeente Mol en de provincie Antwerpen kan IOK Afvalbeheer gebruik maken van tentoonstellingsruimte van ecocentrum De Goren. Deze tentoonstelling kwam mee tot stand met steun van Fost Plus. Samen met deze partners hopen we dat ‘materialen in beweging’ zorgt voor een positieve beweging in het milieubewustzijn van onze Kempense jongeren.

 

Datum van het bericht: maandag 10 september 2012
Delen op twitter alle nieuws