Naar inhoud

Recordinzameling taxussnoeisel

Ilse De Reze (Olivia Hendrickx Research Fund),  Petra Geukens (schepen Balen), Johan Leysen (burgemeester Balen en voorzitter IOK Afvalbeheer) en Zjeen Renders (schepen Balen)

Kempenaren brachten massaal taxussnoeisel naar het containerpark. De Kempenaren verzamelden geen 'hoop' maar een hele berg vers taxussnoeise, maar liefst 1.010 m³ In de gemeenten aangesloten bij IOK Afvalbeheer werd het meeste taxussnoeisel van heel Vlaanderen ingezameld. De Kempense gemeenten en IOK Afvalbeheer kunnen de opbrengst (50 euro per m³) integraal schenken aan het Olivia Hendrickx Research Fund.

Strafste snoeiers

De Kempenaren zijn voor de 4de maal de strafste snoeiers van Vlaanderen. Van 15 juni tot en met 31 augustus konden alle Kempenaren hun verse taxussnoeisel gratis naar het containerpark brengen. In totaal zamelden we op 26 containerparken 1.010 m³ taxussnoeisel in, dat is geen ‘hoop’ meer, maar een hele berg! Dit is een stijging ten opzicht van vorig jaar met 40% en dus een absoluut record voor de Kempense gemeenten, maar ook voor Vlaanderen.

 1 m³ taxussnoeisel goed voor 1 chemotherapie

2012 was een recordjaar voor Vergroot de Hoop in Vlaanderen. Nooit was de hoop zo groot. Oordeel zelf: er werd niet minder dan 6.400 m³ taxussnoeisel ingezameld. 268 Vlaamse gemeenten ondersteund door 21 intercommunales, hebben zich daar belangeloos voor ingezet. Die inzet werd beloond. En hoe! Met 6.400 m³ kunnen immers 6.400 chemotherapieën (1 therapie is ca. 6 behandelingen) aangemaakt worden en vergroot de hoop voor 6.400 kankerpatiënten.

 Taxussnoeisel bevat baccatine, een actief bestanddeel dat wordt verwerkt in ¼ van alle kankermedicijnen. Alle Kempense taxussnoeiers hebben zo samen de hoop vergroot voor kankerpatiënten.

IOK Afvalbeheer wil dan ook iedereen die meewerkten in de strijd tegen kanker van harte bedanken. Ook de containerparkwachter verdienen een grote pluim. Zonder hen was de inzameling praktisch niet mogelijk. Op alle containerparken zijn er extra inspanningen geleverd om van deze actie een succes te maken.

50.500 euro voor het Olivia Hendrickx Research Fund

Door de samenwerking met boomkwekerij Vanhulle kunnen de Kempense gemeenten en IOK Afvalbeheer per kubieke meter vers taxussnoeisel 50 euro schenken aan het Olivia Hendrickx Research Fund. Op die manier kunnen we een 2de maal de hoop vergroten voor mensen getroffen door kanker.

 Het Olivia Hendrickx Research Fund ondersteunt wetenschappelijk therapeutisch onderzoek naar kanker in België. De aandacht gaat voornamelijk naar vernieuwende projecten waarvoor weinig commerciële belangstelling bestaat of die niet als basisonderzoek worden beschouwd.

 Op dinsdag 9 oktober overhandigde de voorzitter van IOK Afvalbeheer Johan Leysen een cheque ter waarde van 50.500 euro aan het Olivia Hendrickx Research Fund. Dit vindt plaats op het containerpark van Balen. De Balenaren zamelden voor de 3de keer per inwoner het meeste taxussnoeisel in van de Kempen.

Datum van het bericht: dinsdag 09 oktober 2012
Delen op twitter alle nieuws