Naar inhoud

19de editie 'behaag onze Kempen'

afhalen plantgoed

Samen met Natuurpunt vzw, Velt vzw, JNM en 24 Kempense gemeentebesturen organiseert IOK dit najaar de actie 'behaag onze Kempen'.  Deze grootschalige actie is intussen aan haar 19e editie toe. De organisatoren willen inheemse en streekeigen soorten promoten. Je kan in de periode september-oktober ook plantgoed aankopen via de actie.

Begin met je goed te informeren

Zoek je soorten die geschikt zijn voor jouw tuin? Informeer je vooraf goed! Kijk hier voor meer info. In oktober worden 3 infoavonden gehouden met meer informatie rond de actie en het aangeboden plantgoed waarbij je heel wat tips en ideeën kan opdoen. De infoavonden starten telkens om 20u, inschrijven is niet nodig.

  • 14/10/2013 - Merksplas - Lokaal 1 van gemeenschapscentrum De MARc/kT, Markt 1
  • 15/10/2013 - Olen - Polyvalente zaal Bibliotheek, Oevelseweg 24
  • 17/10/2013 - Laakdal - Bibliotheek, Kerkstraat 21

Al eens gedacht aan een gemengde haag?

Gemengde hagen bestaan uit meer dan één soort. Deze hagen zijn beter bestand tegen ziekten en plagen en hebben een mooi blad-, bloesem- en besseneffect. Een gemengde haag kan je (plaatselijk) laten uitgroeien tot een heg. Of je kan ze, net als een klassieke (haag)beukenhaag, strak scheren. Misschien wil je niet overal een gemengde haag? Reserveer een stukje van je haag als gemengde haag, bijvoorbeeld achter in de tuin of in een minder gebruikt deel van de tuin.

Aanbod

We bieden inheems en streekeigen haagplantsoen, (hoogstam)fruitbomen, kleinfruit, vruchtbomen, enkele klimplanten, enkele heesters en steunpalen voor fruitbomen aan. Inheemse en streekeigen haagplanten gedijen van nature goed op onze arme Kempense zandgronden. Ze trekken meer diersoorten aan en vergroten de natuurwaarde van je tuin. Heel wat van het aangeboden plantgoed is ook zeer nuttig om meer bijen aan te trekken naar je tuin. (op bestelformulier aangeduid met een J)

Waar mogelijk kiezen we voor autochtoon plantmateriaal, dit zijn nakomelingen van planten die zich hier na de laatste ijstijd spontaan hebben gevestigd. Autochtone planten zijn beter aangepast aan ziektes, uitzonderlijke vorstperiodes, interacties met andere organismen… Onze fauna en flora is beter aangepast aan de groei- en bloeicyclus van autochtone bomen en struiken.

 

Datum van het bericht: maandag 14 oktober 2013
Delen op twitter alle nieuws