Naar inhoud

Dankjewel taxussnoeiers!

cheque van 43.545 euro voor Olivia Hendrickx Research Fund

De Kempenaren reageerden opnieuw massaal op de oproep om afgelopen zomer hun verse taxussnoeisel naar het containerpark te brengen. Dankzij de samenwerking met boomkwekerij Van Hulle kunnen de Kempense gemeenten en IOK Afvalbeheer 43.545 euro schenken aan het Olivia Hendrickx Research Fund.

Straffe snoeiers

De Kempenaren zijn voor de 6de maal straffe snoeiers. Ondanks de zeer wisselvallige zomer was het weer druk op de Kempense containerparken. Van 15 juni tot en met 31 augustus konden alle Kempenaren hun verse taxussnoeisel gratis naar het containerpark brengen. In totaal zamelden we op 27 containerparken 870 m³ taxussnoeisel in, dat is geen ‘hoop’ meer, maar een hele berg!

1 m³ taxussnoeisel goed voor 1 chemotherapie

Met die 870 m³ kunnen 870 chemotherapieën (1 therapie is ca. 6 behandelingen) aangemaakt worden en vergroot de hoop voor 870 kankerpatiënten. Taxussnoeisel bevat immers baccatine, een actief bestanddeel dat wordt verwerkt in ¼ van alle kankermedicijnen. Alle Kempense taxussnoeiers hebben zo samen de hoop vergroot voor kankerpatiënten.

43.545 euro voor het Olivia Hendrickx Research Fund

Door de samenwerking met boomkwekerij Vanhulle kunnen de Kempense gemeenten en IOK Afvalbeheer per kubieke meter vers taxussnoeisel 50 euro schenken aan het Olivia Hendrickx Research Fund. Op die manier kunnen we een 2de maal de hoop vergroten voor mensen getroffen door kanker. Het Olivia Hendrickx Research Fund ondersteunt wetenschappelijk therapeutisch onderzoek naar kanker in België. De aandacht gaat voornamelijk naar vernieuwende projecten waarvoor weinig commerciële belangstelling bestaat of die niet als basisonderzoek worden beschouwd.

Johan Leysen, voorzitter IOK Afvalbeheer: ‘Alle Kempense taxussnoeiers hebben samen de hoop vergroot voor kankerpatiënten.

Ik wens vandaag echter niet alleen de taxussnoeiers te bedanken, ook de containerparkmedewerkers verdienen een pluim. Zonder hen was de inzameling niet mogelijk. Daarom planten onze containerparkwachters vandaag een ‘symbolische’ taxushaag. Deze haag staat symbool voor de toekomstige inzameling van taxussnoeisel en voor de goede samenwerking tussen alle betrokkenen.’

Recordjaar voor Vlaanderen

2014 was opnieuw een recordjaar voor Vergroot de Hoop. Nooit was de hoop zo groot.

Oordeel zelf: er werd meer dan 8.000 m³ taxussnoeisel ingezameld. Een actie waarvoor de intercommunales en Vergroot De Hoop de handen in elkaar slaan. Dit jaar was het overigens het eerste jaar dat Vergroot de Hoop ook in Nederland en Wallonië actief was. Een voorzichtige start die het beste doet verhopen voor de toekomst. Vergroot de Hoop realiseert mede daardoor een stijging van 8% tegenover 2013. De som, die dit jaar geschonken wordt aan tientallen erkende organisaties die zich inzetten voor de strijd tegen kanker, bedraagt maar liefst 401.350 euro.

Bart Van Hulle, initiatiefnemer van Vergroot de hoop: ‘Van bij de start hebben we ervoor gekozen om de opbrengst van de taxusinzameling zoveel mogelijk terug te laten vloeien naar de gemeenten die daar een zelf gekozen goed doel mee kunnen steunen.’

Datum van het bericht: dinsdag 18 november 2014
Delen op twitter alle nieuws