Naar inhoud

IOK organiseert 2de groepsaankoop dakisolatie

Samenaankoop dakisolatie

18% van alle woningen hebben nog steeds geen dakisolatie, hoewel sinds 1 januari 2015 de nieuwe norm voor dakisolatie voor alle huizen die gebouwd zijn voor 2006 in voege is gegaan. De eerste vijf jaar krijgt de eigenaar een vermaning als het dak niet voldoende is geïsoleerd, maar vanaf 2020 kan de woning ongeschikt worden verklaard. Daarom organiseert IOK samen met 28 gemeenten deze winter opnieuw een samenaankoop dakisolatie. Door samen isolatie aan te kopen, hopen we de prijs te drukken. Er zullen zowel isolatiematerialen worden aangeboden om zelf te plaatsen als prijzen inclusief materialen en plaatsing. Het plaatsen en leveren van materialen zal in de loop van 2016 plaatsvinden.

In een niet-geïsoleerde woning verdwijnt 30% van de warmte door het dak. Investeren in dakisolatie zorgt dus voor lagere energiekosten en meer comfort. Bovendien kan je beroep doen op premies voor een extra financieel duwtje in de rug.

Resultaten vorige editie

IOK organiseerde in de winter van 2011-2012 reeds een samenaankoop dakisolatie en dit met groot succes. Een prijsvergelijking toonde aan dat de korting via de samenaankoop tot 30% bedroeg. Dit zorgde voor een grote belangstelling. Bij het afsluiten van de actie, bleek dat 700 Kempense gezinnen hun dak isoleerden of hun dak lieten isoleren. De helft van die gezinnen kochten isolatiemateriaal aan en isoleerden hun dak zelf. De overige helft liet zijn dak isoleren door een vakman.

Door deze actie werd er jaarlijks meer dan 5 miljoen kWh aan aardgas/mazout bespaard. De jaarlijkse besparing bedroeg voor de 700 gezinnen € 400.000. Hierdoor zal er jaarlijks 1.200 ton CO2 vermeden worden.

Verhoogde premies voor bepaalde huurwoningen

Voor huurwoningen bewoond door kwetsbare huurders zorgt de Vlaamse overheid samen met de netbeheerders zelfs voor een extra hoge premie van 23 euro per m² voor een stevig duwtje in de rug. De Energiesnoeiers zoeken uit of je recht hebt op deze premie.

Heb je interesse?

Vrijblijvend inschrijven voor deelname aan de samenaankoop kan op www.iok.be/dakisolatie of bij de milieudienst van je gemeente. Geïnteresseerde aannemers en leveranciers kunnen zich melden via www.iok.be.

Wil je graag meer informatie?

Kom dan naar één van de infoavonden op:

 • Woensdag 28 oktober in Hoogstraten
 • Dinsdag 17 november in Turnhout
 • Woensdag 18 november in Rijkevorsel
 • Donderdag 19 november in Arendonk
 • Maandag 23 november in Westerlo
 • Dinsdag 8 december in Dessel
 • Donderdag 7 januari in Balen
 • Dinsdag 19 januari in Lille
 • Maandag 1 februari in Heist-op-den-Berg
 • Woensdag 9 maart in Hulshout
 • Infoavonden starten om 20 uur en zijn gratis.

Energie infotoer 2015-2016

Ook rond andere thema’s in verband met energiebesparing en duurzaam bouwen, kan je terecht op infoavonden verspreid over de 29 Kempense gemeenten. Klik hier voor alle onderwerpen, data en locaties.

Datum van het bericht: maandag 19 oktober 2015
Delen op twitter alle nieuws