Naar inhoud

Opvallende resultaten van de energiestudies bij handelszaken

studenten stellen resultaat energiestudies voor

Kledingzaken kunnen tot 30% energie besparen door de deuren te sluiten. En bakkers en slagers kunnen door een 'strokengordijn' te installeren tussen gekoelde en verwarmde ruimtes zelfs 70% minder energie verbruiken. Dit waren enkele van de opvallende conclusies van de energiestudies die de studenten energietechnologie uitvoerden bij 25 handelszaken in Geel en omgeving. Doel van het project was om het energieverbruik in verschillende soorten handelszaken in kaart te brengen en aanbevelingen te geven om de energiefactuur te doen dalen.

Studenten Energietechnologie Thomas More stellen resultaten energiestudie handelszaken voor

Onder de noemer van het streekproject Kempen2020, voerden de studenten Energietechnologie van Thomas More campus Geel de afgelopen maanden een energiestudie van lokale handelszaken uit. Doel van het project was om het energieverbruik in verschillende soorten handelszaken in kaart te brengen en aanbevelingen te geven om de energiefactuur van deze handelszaken te doen dalen.

Na een oproep meldden 44 organisaties uit 11 gemeenten zich aan voor dit project. Om alle audits goed te kunnen uitvoeren werden uiteindelijk 25 handelszaken geselecteerd. Deze werden verdeeld in categorieën waarbij elke categorie door een team van studenten onder de loep werden genomen.

Voor elke handelaar werd een rapport opgemaakt waarin volgende items werden opgenomen:

 • Verbruiksanalyse op basis van de ontvangen facturen
 • Gebruiksanalyse van het gebouw
 • Energiebalans per energiedrager (gas, water, elektriciteit, mazout)
 • Inventarisatie van apparaten
 • Verdere uitwerking voor de meest interessante maatregelen
 • Overzicht van mogelijke aanbevelingen en terugverdientijden

Kledingzaken kunnen tot 30% energie besparen door de deuren te sluiten

 • In de categorie kledingwinkels overheerst het elektrisch verbruik de energierekening. De verlichting, het luchtgordijn en de airco nemen 90% van het elektriciteitsverbruik voor hun rekening. Een kledingwinkel kan tot 30% energie besparen door het sluiten van de deur.
 • Bij bakkers en slagers was een hoog verbruik vaak te wijten aan een slechte scheiding tussen gekoelde en verwarmde ruimtes. Een oplossing hiervoor is de installatie van een strokengordijn. Deze investering zorgt voor 70% minder verbruik bij de koelcellen met een conflictregeling. De investering is dan ook op 10 maanden terugverdient.
 • Bij sportclubs gaat 50% van de verwarmingskost naar het opwarmen van sanitair warm water. De installatie van spaardouchekoppen kan het verbruik van water en gas met 33% laten dalen.
 • 10 tot 15% van het elektrisch verbruik in jeugdhuizen is toe te schrijven aan sluimerverbruik. Het volledig uitschakelen van elektrische apparaten is een oplossing voor dit sluimerverbruik. Het uitschakelen van koelinstallaties tijdens de weekdagen levert zelfs besparingen op tot 40%.
 • Verlichting neemt 17% van het elektrisch verbruik van kantoren voor hun rekening. Het vervangen van lampen door een energiezuinigere versie) levert een directe besparing op van 62% voor het verbruik van de verlichting.

Joke Soffers en Greet Vanherck, zaakvoerders Fred&Ginger Mol

‘Wij waren er van overtuigd dat verwarming de grootste hap uit ons budget nam. De scan van de studenten van Thomas More bewees het tegendeel: elektriciteit, voornamelijk inefficiënte verlichting, blijkt met stip de grootste kost. Dankzij de scan verleggen we nu terecht onze focus voor besparende maatregelen en zullen we eerst de verlichting aanpakken, daarna pas de verwarming.’

 

Rob van Dun, verantwoordelijke van de opleiding Energietechnologie

‘De doelstelling van het project is om het energieverbruik van verschillende soorten handelszaken in kaart te brengen en voor de grootste verbruikers of comfortklachten een beter alternatief voor te stellen. We hopen op deze manier kennis te bundelen per type handelszaak. Zo kunnen we efficiënt energieadvies geven aan nieuwe start-ups en ook bestaande handelszaken.’

In 2017 komt er een vervolgtraject van dit initiatief. Handelszaken en verenigingen uit de Kempen kunnen zich hiervoor volgende winter kandidaat stellen. In 2017 zullen de audits door studenten van Energietechnologie én Elektromechanica Klimatisering uitgevoerd worden. Deze laatsten zullen versterking brengen op gebied van klimatisering. Hierdoor kunnen ook meer handelszaken energetisch gescreend worden.

 

Datum van het bericht: vrijdag 27 mei 2016
Delen op twitter alle nieuws