Naar inhoud

Een gratis, gele container voor ieder Kempens gezin

Hulshoutse schepen Rist Heylen overhandigt symbolisch een gele papiercontainer

Dit najaar start de bedeling van de lang verwachte ‘gele’ containers voor papier en karton in de eerste 5 gemeenten. Ieder Kempens gezin krijgt een gratis papiercontainer. Gedaan met het zoeken naar dozen om oud papier te verzamelen. Of het samenbinden van papier en karton in pakketjes.

Gefaseerde aanpak

Begin 2019 moeten alle Kempenaren hun papiercontainer ontvangen hebben. Met 29 gemeenten in het IOK werkingsgebied en meer dan een half miljoen Kempenaren, vergt dit een gefaseerde aanpak. De gemeenten die dit najaar als eerste aan de buurt komen, zijn: Hulshout, Vorselaar, Herenthout, Heist-op-den-Berg en Westerlo (in volgorde van bedeling). De 42.000 gezinnen uit deze gemeenten kunnen voor het eind van het jaar hun oud papier in de gele containers aanbieden.

De inwoners van deze gemeenten ontvangen een van de volgende weken een persoonlijks brief met alle info over de nieuwe, gele container. Vanaf oktober tot en met midden december worden dan de containers aan huis geleverd.

Niets dan voordelen

Een papiercontainer heeft niets dan voordelen. De container heeft een deksel, zodat papier en karton voortaan ook buiten kan gestockeerd worden. De straten blijven vrij van rondvliegend of nat papier en karton als het op de dag van de ophaling hard waait of regent. Het is bovendien gemakkelijker om de containers op wielen buiten te zetten. Ook voor de ophalers is het een grote verbetering. Zij heffen nu tot 10 ton papier en karton tijdens 1 ophaalronde.

Maatwerk

Standaard ontvangt ieder gezin een container van 240 liter. Deze heeft 2 keer het volume van een gewone gft-container. De papiercontainer is voldoende groot om papier en karton van een hele maand in te verzamelen. Maar ook maatwerk is mogelijk. Inwoners die geen plaats hebben voor een eigen container kunnen een container delen met de buren. Voor bewoners van appartementen, studio’s en rijhuizen zijn er ook kleine containers van 40 liter beschikbaar. Er zijn ook grote rolcontainers van 1.100 liter als je met meerdere gezinnen een container wilt delen. Ook verenigingen en handelaren kunnen gratis een papiercontainer vragen. De papierophaling blijft gratis. Ook voor de containers wordt niets aangerekend.

Een papiercontainer is niet verplicht, maar na de bedeling kan er zonder container geen papier meer aangeboden worden. Oud papier kan ook nog steeds gratis naar het containerpark gebracht worden.

Investering van 8 miljoen euro

De financiering van het project, dat verdeeld wordt over 5 fases, gebeurt door IOK Afvalbeheer en gedeeltelijk door de 29 Kempense gemeenten. Het globale investeringsbedrag bedraagt 8 miljoen euro. IOK Afvalbeheer blijft eigenaar van de containers. De papierophaling blijft gratis. Ook voor de containers wordt niets aangerekend.

Meer info op www.papiercontainer.be

 

Datum van het bericht: maandag 05 september 2016
Delen op twitter alle nieuws