Naar inhoud

Meer biodiversiteit in de Kempense tuinen

meer biodiversiteit in de Kempense tuinen

‘Behaag onze Kempen!’ is een gemeente overschrijdende sensibiliseringsactie waaraan een bomen- en struikenverkoop gekoppeld wordt. De actie wordt dit jaar voor de 22ste keer georganiseerd en is een initiatief van 26 Kempense gemeentebesturen, IOK en vrijwilligers van de natuurverenigingen JNM, Natuurpunt. en Velt.

Vind de ideale haag voor jouw tuin

Om een grotere kans op slagen te hebben is het belangrijk dat je kiest voor soorten die goed gedijen in jouw tuin. Een haag aanplanten? Nog wat ruimte voor fruit-, vruchtbomen of bessenstruiken? Raadpleeg zeker www.iok.be/bok voor informatie over soorten die passen in jouw tuin. Of gebruik de zoekkaart waarmee de ideale haag voor elke tuin kan worden samengesteld.

Ook de aankoop van deze bomen en struiken, kan via ‘Behaag onze Kempen’. Er worden inheemse en streekeigen bomen en struiken, fruitbomen, vruchtbomen, kleinfruit, klimplanten, heesters, bloemenzaad, bloembollen, compost en steunpalen aangeboden. Hierbij wordt zoveel mogelijk gekozen voor autochtoon plantmateriaal. Het hout van de steunpalen is onbehandeld en afkomstig van duurzaam beheerde bossen.

Nieuw: bijenbosje

De actie probeert mensen aan te moedigen de biodiversiteit van hun tuin te verhogen. Een goede manier om dit te doen is door soorten te mengen. Vanaf dit jaar wordt er daarom een bijenbosje aangeboden. Voor 5 euro krijg je een perfecte combinatie van planten voor 10 vierkante meter tuin. Soorten mengen kan trouwens ook perfect in een haag, zo is je haag beter bestand tegen ziekten en plagen en heb je een mooi blad-, bloesem- en besseneffect.

Dirk Heylen uit Mol: We hebben een gemengde haag met onder andere beuk, haagbeuk, eik, hazelaar, gelderse roos, spork, meidoorn, sleedoorn en liguster. Hierdoor staat de haag bijna het hele jaar in bloei, waardoor het veel bijen aantrekt.

‘Behaag onze Kempen’ organiseert deze maand ook drie infoavonden op dinsdag 13, donderdag 15 en dinsdag 20 september, respectievelijk in Ravels, Kasterlee en Meerhout. Op deze infoavonden komt u meer te weten over de actie en het aangeboden plantgoed.

Dirk Heylen uit Mol: Onze appelboom is bijna 50 jaar oud. Ik denk dat we dit jaar zo’n 300 tot 400 kilo appels kunnen plukken. We laten er lekker appelsap van maken.

Datum van het bericht: maandag 12 september 2016
Delen op twitter alle nieuws