Naar inhoud

Reuzenpeuken vragen extra aandacht voor zwerfvuil

reuzenpeuken vragen aandacht voor zwerfvuil

De ‘Handhavingsweek’ van 18 tot 24 september is een week met verhoogde aandacht voor zwerfvuil en sluikstorten. Ook de Kempense lokale besturen en politiezones zetten extra in op handhaving rond sluikstorten en zwerfvuil. Met méér controles en minder (nul)tolerantie voor vervuilers.

Handhavingsweek: Strenger optreden tegen zwerfvuil

Zwerfvuil, bron van ergernis
Zwerfvuil kost de lokale besturen handenvol geld, brengt schade toe aan ons milieu en is een algemene grond van ergernis voor de burgers. Bovendien is al het materiaal dat in zwerfvuil en sluikstorten terechtkomt ook verloren voor recyclage.

Met een opvallende actie willen de gemeente Mol en IOK Afvalbeheer aandacht vragen voor deze handhavingsweek en het zwerfvuilprobleem in het algemeen. ‘Reuzen sigarettenpeuken’ liggen letterlijk in de weg van de bezoekers van de Corbiestraat, een drukbezochte uitgangsbuurt, in Mol. Door die hindernis stoort het zwerfvuil nog meer dan anders. Nog steeds worden sigarettenpeuken vaak achteloos weggegooid. Maar ook peuken zijn natuurlijk zwerfvuil. Meer nog, een sigarettenpeuk zwerft meer dan 2 jaar in de natuur.

Extra controles
Een week lang, van 18 tot 24 september houden ‘handhavers’ in heel Vlaanderen dus een extra oogje in het zeil om zwerfvuil en sluikstort tegen te gaan. Die week zullen er meer controles zijn, zowel anoniem als in uniform. Lichte overtreders worden aangesproken. Bij zwaardere overtredingen wordt er zwaarder beboet. Maar er is ook een positieve aanpak, wie zijn afval correct in de vuilnisbak gooit, mag rekenen op een complimentje.

Niet enkel boetes
Om de gemeenten, maar vooral de handhavers te ondersteunen, organiseert IOK Afvalbeheer, samen met de Mooimakers 2 vormingen voor de mensen op het terrein (politiemensen, stadswachten, gemeentelijk medewerkers, terreinbeheerders). In een communicatieopleiding bieden we hen skills aan om in interactie te gaan met mensen die foutief gedrag vertonen. Op deze wijze willen we de drempel verlagen en handhaving niet enkel verengen tot beboeting.

Mol, pionier op vlak van zwerfvuil

Peter Van Rompaey, Molse schepen voor leefmilieu
Tijdens de ‘Handhavingsweek’ trekken onze netheidsverantwoordelijken hun handschoenen een keertje extra aan. Onze gemeente is in de Kempen, en bij uitbreiding in Vlaanderen, een voortrekker op vlak van bestrijding en het voorkomen van zwerfvuil. Al in 2004 ruimden de eerste vrijwilligers zwerfvuil op in onze straten. Dertien jaar later wordt het volledige grondgebied van onze gemeente twee keer per jaar zwerfvuilvrij gemaakt. Daarnaast waren de resultaten van het ‘blikjesproject’ in 2014 bepalend voor het Vlaamse beleid rond zwerfvuil.’

Datum van het bericht: woensdag 06 september 2017
Delen op twitter alle nieuws