Naar inhoud

Contact

scholen

T 014 58 09 91
e-mail

Recyclage frituurolie en -vet

 Verwerking: waarvoor kan de gebruikte frituurolie/-vet aangewend worden?

De uiteindelijke verwerking van de gebruikte frituurolie, fondueolie of het gebruikte frituurvet gebeurt onafhankelijk van de oorsprong (huishoudelijk of professioneel) of de manier van inzameling (in verpakking of bulk). Wordt de gebruikte frituurolie, fondueolie of het gebruikte frituurvet bijvoorbeeld in een plastieken verpakking ingezameld, dan wordt het verwerkingsproces zodanig georganiseerd dat zowel de plastieken fles als de inhoud ervan gerecycleerd worden.

Het merendeel van de ingezamelde gebruikte frituurolie, fondueolie of het gebruikte frituurvet wordt verwerkt tot de milieuvriendelijke brandstof biodiesel, 90% in 2010. De biodiesel die gemaakt wordt van deze afvalstoffen kan na het recyclageproces biivoorbeeld bijgemengd worden bij traditionele diesel. Naast verwerking tot biodiesel gaat 1% naar verwerking in producten als pershout, plastiek, industriële zepen, smeermiddelen,… en 9% gaat naar de verbranding voor de opwekking van groene stroom.
De verwerking van gebruikte frituurolie, fondueolie of gebruikt frituurvet in dierenvoeding is door de Europese wet verboden omwille van de voedselveiligheid.