Naar inhoud

Contact

Milieu en energie

Antwerpseweg 1
2440 Geel


T 014 58 09 91
F 014 58 97 22
e-mail

20 Gemengd haagpakket Natte grond

Gemengde haag

Meidoorn: 15X, Haagbeuk: 15X
Prijs: €20,00

De allerbeste combinatie voor een gemengde haag in je tuin is de combinatie meidoorn – haagbeuk, eventueel aangevuld met beuk. Deze combinatie leidt tot een zeer mooi en natuurvriendelijk resultaat.

Je kunt een dergelijke haag ook in alle mogelijke verhoudingen aanplanten. Een 50 – 50 combinatie kan tot zeer mooie resultaten leiden. Haagbeuk en meidoorn hebben ongeveer eenzelfde groeisnelheid tenzij de haag op arme en droge zandgrond aangeplant wordt. Op droge en arme zandgrond loop je een grote kans dat meidoorn groeiachterstand oploopt.

Bij deze gemengde haag met meidoorn zijn doornen onvermijdelijk maar een doordachte aanplant kan veel nadelige effecten van de doornen voorkomen. Op plaatsen in je tuin waar je geen doornen kan of wil hebben, kan je bijvoorbeeld enkel haagbeuk aanplanten en wat verder achteraan je tuin of in de hoeken kan je dan weer net meer meidoorn aanplanten.

De voordelen van deze combinatie zijn dat het bladafval van een dergelijke gemengde haag goed strooisel zal opleveren. Meidoorn draagt van mei tot juni mooi witte en sterk geurende bloemen. Omdat meidoorn bloeit op éénjarig hout kan je ervoor kiezen om bepaalde stukken in je haag een jaar te laten doorgroeien. Het daaropvolgende jaar zal je haag prachtig witte bloemen dragen. Deze éénjarige scheuten van meidoorn zijn nog vrij flexibel en laten zich ondanks de doornen nog makkelijk scheren.

Een wat verouderde meidoornhaag laat zich ook zonder problemen sterk terugzetten tot kleinere afmetingen. Met oudere takken van meidoorn moet je wel goed uitkijken. Deze takken zijn niet geschikt voor gevoelige handen. Voor het scheren van dergelijke oudere meidoornhagen zijn dikke handschoenen en een snoeischaar met lange stelen dan ook zeker een must.

Een schitterend voorbeeld van een meidoorn – haagbeuk combinatie vind je in Grobbendonk op de hoek van de Leopoldstraat en de Floris Primsstraat.