Naar inhoud

Contact

Milieu en energie

Antwerpseweg 1
2440 Geel


T 014 58 09 91
F 014 58 97 22
e-mail

43 Druivelaar - Glorie van Boskoop

Druivelaar

Er zijn vele druivensoorten, maar in ons klimaat groeien niet alle soorten even goed. De druivelaar ‘Glorie van Boskoop’ groeit bij ons wel goed.

Glorie van Boskoop is een redelijk snelgroeiende druivenplant met heel lange ranken. In een jaar kunnen de ranken wel tot een lengte van 7 m uitgroeien. De plant heeft grote, lichtgroene bladeren en is in ons land winterhard. De wijnstok bloeit in de zomer, met onopvallende groene bloempjes. Deze worden druk door bijen bevlogen. Uit de bloemen ontstaan in de loop van de zomer en herfst langzaam de druiventrossen, met matig grote, donkerblauwe vruchten die heerlijk smaken.

Glorie van Boskoop groeit het best op een zonnige, beschutte standplaats. Dan is ook het risico dat de vruchten niet afrijpen het kleinst. De zuidgevel van het huis, of een tuinmuur op het zuiden zijn bijvoorbeeld heel geschikt.

Voor planten die tegen een muur komen, maak je best een voldoende groot plantgat omdat de grond hier minder goed is. Rondom de druif vul je het gat op met een mengsel van grond en goed verteerde compost.

Een wijnstok moet je van jongsaf leiden (= ranker). Een goede methode is om bijvoorbeeld langs de muur draden te spannen. Met zijn draaiende klimranken zorgt de wijnstok dan zelf voor houvast.

Als men veel druiven wil, is nauwgezet snoeien heel belangrijk. Houd daarbij rekening met het feit dat de bloemen en dus ook de druiven, verschijnen aan de zijtakjes van scheuten die in het jaar ervoor zijn gevormd. De druivenplant kan het best na november gesnoeid worden. Doe dat wel vóór eind februari, omdat anders de sapstroom op gang gekomen is. Ieder jaar kweekt men er een etage bij. Zo draagt de wijnstok ook onderaan blad en krijgt maximaal licht.

In pot
Goed voor bijen en insecten
Prijs: €7,50