Naar inhoud

Contact

Milieu en energie

Antwerpseweg 1
2440 Geel


T 014 58 09 91
F 014 58 97 22
e-mail

Normale grond

normale grond

Advies voor een lange zeer brede haag op normale grond

geschoren haag 3 planten per meter
gewone soortenhaagbeuk, beuk, meidoorn
mengsoortenzomereik, spork, wilde lijsterbes, hulst, hazelaar, gewone vlier, sleedoorn
tip 1Meng bloeiende soorten onregelmatig bij. Laat een haag van zo'n meter breedte een zomer uitgroeien. Het daaropvolgende jaar bloeien de struiken op tweejarig hout. Dat tweede jaar na de bloei kan je de haag dan terugsnoeien tot de juiste breedte.
tip 2Als u over voldoende ruimte beschikt kan u een heg of houtkant overwegen. U kan dan de planten in twee rijen geschrankt planten, 1,5 meter tussen de rijen en 1 meter tussen de planten in de rij. U laat de struiken volledig uitgroeien en zet ze om de 10 jaar tegen de grond af, zodat ze opnieuw en met meerdere takken uitschieten.
tip 3Meidoorn is een dankbare soort, die je erg strak en smal kan scheren en die een mooi vertakt patroon heeft. Bovendien mengt deze soort makkelijk met haagbeuk en beuk. Het blad verteert zeer goed. Bedenk wel dat er dorens aanzitten, dat is goed voor vogels, maar niet voor fietsbanden en voetballen. Reserveer daarom meidoorn voor delen van je haag die door een border afgeschermd zijn van paden en gazons of die in een uithoek van de tuin groeien.
tip 4De bedenkingen voor meidoorn gelden nog meer voor sleedoorn, die zo mogelijk nog steviger doornen heeft, maar wel een prachtige en vroege bloei.