Naar inhoud

Contact

Milieu en energie

Antwerpseweg 1
2440 Geel


T 014 58 09 91
F 014 58 97 22
e-mail

Fruitbomen

Doyenne

Er worden hoogstambomen, halfstambomen en sinds kort ook laagstambomen aangeboden. Hou bij je keuze rekening met de afmetingen van jouw tuin: hoogstambomen zijn niet geschikt voor zeer kleine tuinen.

Bij sommige fruitrassen wordt de afkorting 'RGF' vermeld. Het RGF-label staat voor 'Ressourses Génétiques en résistence aux maladies des arbres Fruitiers'. Deze soorten krijgen ook vaak de naam 'Gembloux-rassen'. Rassen met een RGF-label zijn oude, lokale rassen die een hoge resistentie hebben tegen de meest voorkomende fruitboomziekten (kanker, meeldauw, schurft, loodglans ...).

HOOGSTAMFRUITBOMEN

VOORDELEN

Hoogstamfruitbomen zijn visueel aantrekkelijke bomen die jaarlijks een goede oogst opleveren. De aangeboden fruitrassen zijn geschikt voor de arme zandgronden van onze Kempen.
Hoogstamfruitbomen worden ouder dan de meer moderne laag- of halfstamfruitbomen. Ook blijven hoogstamfruitbomen veel beter gespaard van ziektes.

MAAR…

Voor het aanplanten van hoogstamfruitbomen heb je voldoende ruimte nodig. Hoogstamfruitbomen zullen ook pas enkele jaren na de aanplant behoorlijk vruchten beginnen te dragen. Wees dus zeker de eerste jaren niet ongeduldig.

AANBOD

De hoogstamappelbomen die aangeboden worden zijn de volgende:

 • Notarisappel (nr. 22 bestellijst) is zeer geschikt voor zandgronden, bloeit middenvroeg en is een goede dessertappel. De lichtgroene appel met aan de zonzijde soms wat rode strepen kan je oogsten van half september tot november.
 • Reinette de Blenheim RGF (nr. 23 bestellijst) is een middelmatige tot grote  ronde appel, groen aan de zonzijde en verder zalmrood gekleurd. Vruchten zijn lekker vanaf begin december. Het vruchtvlees is wit, tamelijk fijn, zacht en uitmuntend van smaak. Goed voor verse consumptie, keukengebruik en verwerking tot sap, cider of appelmoes. Pluktijd eind september-begin november. Kan bewaard worden tot en met februari.
 • Radoux RGF (nr. 24 bestellijst) is een zeer goede, niet zo grote geelrode handpeer met vast wit vlees. pluktijd begin oktober, bewaring tot januari

De hoogstamperenbomen die aangeboden worden zijn de volgende:

 • Légipont RGF (nr. 27 bestellijst) is een grote peer en heeft een grote opbrengst. Het is een heel groeikrachtige boom die heel hoog wordt. De peer heeft wit, zacht vruchtvlees. Pluktijd september-november
 • Doyonné (nr. 28 bestellijst) is een dikke peer met korte steel en een geelgroene kleur met bruinrode blos. Deze 'koninginnepeer' heeft wit, zeer sappig vruchtvlees dat zeer zoet smaakt. Geschikt als handpeer en als bewaarpeer.

De hoogstamkersenbomen die aangeboden worden zijn de volgende:

 • Bigarreau RGF (nr. 33 bestellijst) is een middelgrote boom die bloeit in de eerste helft van april. Het is een ronde, gele kers met een rode blos die een sappige zoetzure smaak heeft. Pluktijd: eerste helft van juli.
 • Kordia (nr. 34 bestellijst) is een grote, karmijnrode tot donkerrode, hartvormige, stevige kers met zeer goede aromatische smaak. Weinig gevoelig aan barsten en ziekten. Pluktijd: begin juli.

 HALFSTAMFRUITBOMEN

De pruimelaars die aangeboden worden zijn de volgende:

 • Blue de Belgique (nr. 31 bestellijst) is een middelgrote, ovale eetpruim met een paarsblauwe schil en zeer sappig, zoet, geelgroen vruchtvlees. Pluktijd: half augustus.
 • Reine Claude d'Ouillin (nr. 32 bestellijst) is een grote, geelgroene pruim met bleekgeel tot groengeel, sappig, niet te zoet vruchtvlees. Pluktijd: half augustus.

LAAGSTAMFRUITBOMEN

De laagstamappelbomen die aangeboden worden zijn de volgende:

 • La Paix RGF (nr. 25 bestellijst) is een fel rode, middelgrote, langwerpige, aromatische, zeer zoete appel met een gladde schil. Pluktijd begin oktober. Consumptie: oktober-november
 • Dubbele Belle Fleur (nr. 26 bestellijst) is een grote, gladde kook- en eetappel met rode blos, zuurzoet. Pluktijd begin oktober. Consumptie: oktober-maart.

Er worden ook twee rassen van laagstamperenbomen aangeboden:

 • Buerré Hardy RGF (nr. 29 bestellijst) is een oud Frans perenras. het is een vrij grote boom en krachtige groeier. De peer is bruin, zoet en ideaal als dessertpeer. Pluktijd en consumptie: september - oktober.
 • Bon Ch. Williams RGF (nr. 30 bestellijst) is een donkergroene peer die bij rijpheid goudgeel is met losse stippels, soms lichtrood gestreept aan de zonkant. Zoet, zeer weinig zuur, sterk gearomatiseerd met muskussmaak. Pluk en consumptie: eind augustus.

Kies hier de geschikte haag voor jouw tuin.

In de infobrochure (PDF) vind je meer informatie over de soorten en hun geschikte milieu.

Nu bestellen ? Klik hier voor het online bestelformulier.

Met vragen kan je ook altijd terecht bij Behaag.Onze.Kempen@iok.be.