Naar inhoud

Contact

Milieu en energie

Antwerpseweg 1
2440 Geel


T 014 58 09 91
F 014 58 97 22
e-mail

Klim- en slingerplanten

hop

Via de actie worden steunpalen uit onbehandeld naaldhout aangeboden. Steunpalen uit onbehandeld naaldhout gaan niet eeuwig mee. Maar dat hoeft ook niet. De steunpaal heeft een ondersteunende functie tijdens de eerste jaren na aanplant. Daarna is de boom stevig ingeworteld en behoeft geen extra steun meer. Wil je toch een steunpaal die langer meegaat? Gebruik dan geen houtbeschermingsmiddel maar kies voor onbehandeld kastanjehout. Deze steunpalen zijn iets duurder en worden niet via de actie aangeboden.

Klimplanten zijn planten die ondersteuning nodig hebben om omhoog te groeien omdat de stengels niet stevig genoeg zijn om de plant zelfstandig te dragen.
Er zijn verschillende methoden waarmee klimplanten zich een weg omhoog banen. Dat kan door middel van kruipen. Er zijn ook klimplanten die door middel van haakvormige stekels omhoog klimmen zoals bij de klimmende vormen van rozen. Klimop en klimhortensia klimmen door middel van hechtwortels. De druif en de meeste soorten passiebloemen hechten zich met behulp van stengelranken. Klokwinde en Lathyrus klimmen met bladranken. De klimmende soorten uit het geslacht Clematis klimmen door middel van windende bladstelen. Wilde wingerd klimt door middel van hechtvoetjes.
Planten die klimmen door zich rond de steun te slingeren worden slingerplanten genoemd. Men heeft rechtswindende (twijg draait met de zon mee) en linkswindende (tegen de zon in) planten.
Klim- en slingerplanten passen heel goed in een kleine tuin. Je plant ze aan een voorgevel of langs een vrijstaande muur. Gevelplanten vormen een alternatief voor bomen. Je bootst er de gelaagdheid in de natuur mee na. Op die manier haal je de natuur dichter bij huis. Gevelgroen kan de eenzijdigheid van stenen en beton doorbreken. Bovendien werkt gevelgroen rustgevend en heeft een isolerende en beschermende functie ten opzichte van temperatuurschommelingen en geluid.

Via de actie ‘Behaag onze Kempen’ worden volgende klimplanten aangeboden:

  • Kamperfoelie
  • Hop
  • Druivelaar – Glorie van Boskoop

In de infobrochure (PDF) vind je meer informatie over de soorten en hun geschikte milieu.

Nu bestellen ? Klik hier voor het online bestelformulier.

Met vragen kan je ook altijd terecht bij Behaag.Onze.Kempen@iok.be.