Naar inhoud

Contact

mijn afval

T 014 56 27 75
e-mail

7 tips om goede compost te maken

1. Start in het voorjaar of in de zomer

Start nooit een compostbak op of start nooit met het vullen van een compostvat bij vriesweer, omdat het composteringsproces dan moeilijk op gang komt. Ook hevige regen vermijd je best bij de start van een compostbak.

2. Gebruik zoveel mogelijk vers materiaal

Het keuken- en tuinafval wordt best zo vers mogelijk op de compostbak of in het compostvat aangevoerd. Vermeng het met het reeds aanwezige materiaal om uitdrogen te vermijden.

3. Voeg niet te grof materiaal toe

Om de afbraakorganismen voldoende toegang te geven tot het afval, mag het niet te grof zijn. Daarom knip je de stengels van bijvoorbeeld bloemen of andere planten en lange twijgjes best in korte stukjes. Een hakselaar is in de handel te koop of kan je huren. Ook op het containerpark wordt vaak snoeihout versnipperd.

4. Meng goed

De micro-organismen (bacteriën, schimmels...) en kleine beestjes (wormen, pissebedden, duizendpoten, springstaartjes.. .) die voor de afbraak zorgen, hebben voedsel, water en lucht nodig. Goed composteren betekent dan ook vooral goed mengen. Droog of stug afval (stro, kleine takjes...) meng je best met water- en voedselrijk materiaal (gemaaid gras, keukenafval). Het droge afval zorgt dan voor de luchtcirculatie en het natte afval voor het water en het voedsel. Zo kunnen de bacteriën en schimmels het best hun gang gaan. Heb je enkel nat keukenafval en gras, voeg dan houtsnippers toe bij het opzetten van je compostbak.

5. Let op voor grote hoeveelheden

Voeg nooit te grote hoeveelheden van hetzelfde materiaal in één keer toe. Grote hoeveelheden gras of bladeren kun je gerust in je tuin uitstrooien tussen struiken en bomen. Deze vormen immers een ideale mulchlaag (deklaag ), die de groei van onkruid tegenhoudt. 

6. Hou je compostbak of compostvat in het oog

Door het intens afbraakproces stijgt de temperatuur in de compost en gaan de afbraakorganismen nog sneller werken. Bij temperaturen boven de 50°C kunnen deze organismen zelfs onkruidzaden en ziektekiemen vernietigen. De bak wordt zo als het ware gepasteuriseerd. Door de stijging van de temperatuur verdampt ook het overtollige vocht. Let er dus op dat je compostbak niet te nat wordt en hierdoor aan temperatuur verliest. Nat materiaal toevoegen is dus uit den boze.

7. Belucht de compost

Het proces van de compostering wordt sterk bevorderd door de compost te beluchten. Bij een compostbak zet je het materiaal om met een riek. In een compostvat kun je met een beluchtingsstok werken.