Naar inhoud

Contact

mijn afval

T 014 56 27 75
e-mail

4 systemen om zelf te composteren

Er bestaan verschillende systemen om te composteren, zoals een compostbak en een compostvat. Afhankelijk van de grootte van je tuin en van je aanbod van je GFT-afval kan je het juiste systeem kiezen.

1. de compostbak

De compostbak is bedoeld voor mensen met een grote tuin. Je kan hem op een eenvoudige manier timmeren van palletten (of draad). Ook compostbakken uit gerecycleerde plastic worden via de gemeenten aangeboden. Het aantal bakken dat je maakt, is afhankelijk van de hoeveelheid tuinafval dat je hebt. In bak 1 verzamel je al het organische keuken- en tuinafval. Daarna breng je regelmatig dit (halfverteerde) materiaal in de volgende bak. Zo meng je dit en breng je er lucht in. De wormen doen de rest en na ongeveer 6 tot 9 maanden is de compost klaar.

2. de composthoop

Heb je heel veel tuinafval, werk je het beste met een composthoop. Je bouwt dagelijks een laagje keuken- en tuinafval tot een hoogte van ongeveer 1,5 m. Meng zoveel mogelijk verschillende materialen onder elkaar. Na een paar dagen stijgt de temperatuur in de hoop. Na enkele weken zet je de composthoop dan helemaal om. Daarna kunnen de wormen hun werk komen doen. Na ongeveer 6 tot 9 maanden is de compost klaar.

3. het compostvat

Een compostvat is ideaal als je over een kleinere tuin beschikt. Je plaatst het vat best op een zonnige plaats (in de buurt van de keuken), op enkele tegels. Hierdoor voorkom je dat de bodemplaat in de grond zakt en/of scheurt. Door natuurlijke opwarming en de zon verteert het materiaal in de ton. In een compostvat verwerk je voornamelijk keukenafval. De geperforeerde bodem zorgt voor de natuurlijke luchtstroming langs de onderkant. Bij het vat wordt ook een stok bijgeleverd, zodat je het materiaal minstens 1 à 2 keer per week ook langs de bovenkant kan verluchten.

4. de wormenbak

De wormenbak biedt een oplossing voor mensen zonder tuin. In deze gesloten bak breng je zelf compostwormen in (een compostmeester zal je die graag ter beschikking stellen). Keukenafval is zeer nat, daarom is een geperforeerde bodem noodzakelijk. Zo vang je onderaan het wegsijpelend lekvocht (percolaat) op. 10 keer verdund met water levert dit uitstekend plantenvoedsel op. De wormenbak produceert natuurlijk ook prima compost.