Naar inhoud

Contact

mijn afval

T 014 56 27 75
e-mail

Wat is MBS?

Het Kempens restafval wordt niet meer gestort. Sinds 2006 is er een alternatieve manier om restafval te verwerken. In de MBS, mechanisch-biologische scheidingsinstallatie, wordt het Kempens restafval eerst gedroogd en daarna gescheiden in herbruikbare grondstoffen. Het overblijvende gedeelte kan worden ingezet als vervangende brandstof.

techniek

De techniek van het biologisch drogen en mechanisch scheiden is gebaseerd op bestaande composterings- en scheidingstechnieken. Kijk op 'werking MBS' voor een gedetailleerd overzicht van het proces.

geen oven

De MBS is een voorbehandelingsinstallatie voor restafval. Er wordt hierbij GEEN afval verbrand. De mechanisch-biologische scheidingsinstallatie is GEEN verbrandingsoven.

capaciteit

In de MBS wordt het restafval van de Kempense en de Mechelse regio verwerkt. De verwerkingscapaciteit van de installatie is 150.000 ton restafval en vergelijkbaar huishoudelijk afval per jaar.

restafval

Restafval bestaat uit huisvuil en grof vuil. Huisvuil is afval dat niet kan voorkomen worden en niet kan gesorteerd worden. Grof vuil is huisvuil dat te zwaar of te groot is om in de huisvuilzak of -bak te deponeren. In de MBS wordt zowel het huisvuil als het grof vuil van de Kempense gezinnen verwerkt.