Naar inhoud

Contact

sorteren

T 014 56 27 75
e-mail

'Schoon volk' toont een blik achter de schermen van IOK Afvalbeheer

‘Iedere dag in de weer voor het afval van een half miljoen Kempenaren’

Vanaf zaterdag 9 februari kan je op RTV/TV Plus 12 weken lang meekijken achter de schermen van het Kempense afvalbeheer. Het ‘Schoon volk’ van IOK Afvalbeheer is iedere dag in de weer om de missie ‘Meer uit minder afval’ in de praktijk te brengen.

De Kempenaren hebben al jaren de laagste restafvalcijfers in Vlaanderen. Daarnaast zijn we ook sorteerkampioen. Door een goede sortering kunnen we beter recycleren of grondstoffen recupereren. ‘Meer uit minder afval’ vat dit perfect samen.

Iedere dag zijn 220 ophalers/chauffeurs en 72 recyclageparkwachters in de weer om dit in praktijk om te zetten. ‘Schoon volk’ toont een blik achter de schermen.

Heel wat aspecten van het Kempense afvalbeheer komen aan bod: het belang van juist sorteren, de aandacht voor de verkeersveiligheid, het reilen en zeilen op een recyclagepark, de rol van de afvalsteward, de recyclage van PMD en gft … .

Want onbekend is onbemind. Met deze reeks, die we met steun van Fost Plus maakten, hopen we ook bij de kijkers begrip en respect te creëren voor het beroep van afvalophaler en recyclageparkwachter. En samen de mooie resultaten vast te houden.

 Aflevering gemist? Bekijk ze hier

aflevering 1

Dit weekend volgen we het Schoon Volk van het recyclagepark van Heist-op-den-Berg en nemen Saïd, Kevin en Kristof ons mee op Papier en Karton-ronde.

 

aflevering 2

Dit weekend volgen we het Schoon Volk van het recyclagepark van Heist-op-den-Berg en nemen Saïd, Kevin en Kristof ons mee op Papier en Karton-ronde.

 

 

aflevering 3

In aflevering 3 zijn Romina, Rudy en Saïd op restafval-ronde. In deze restafvalcontainers zit het afval dat niet gesorteerd en gerecycleerd kan worden. Ondertussen op de dispatching helpt Rita klanten met vragen verder.

 

Aflevering 4

Dit weekend in Schoon Volk halen Romina en Saïd PMD op. Ze hebben hun eigen systeem ontwikkeld om het werk vlotter te laten verlopen én om de chauffeur minder kilometers te laten doen. Ze stellen vast dat sorteren van afval moeilijk blijft, zelfs na 20 jaar gescheiden ophaling. Dat merken ook Piet en Heidi van het recyclagepark in Heist-op-den-Berg op.

Aflevering 5

In aflevering 5 volgen we Kristof, Kevin en Saïd op papier en karton-ronde. Dat dit nu in gele containers aangeboden wordt, is niet alleen voor de rug een voordeel vindt Kristof. We maken ook kennis met afvalsteward Paul, hij brengt de mensen wiens PMD-zak een rode sticker kreeg, thuis een bezoek en legt met een aantal heel eenvoudige ezelsbruggetjes uit wat er in mag en welke de meest gemaakte fouten zijn.