Naar inhoud

Contact

Milieu en energie

Antwerpseweg 1
2440 Geel


T 014 58 09 91
F 014 58 97 22
e-mail

Wat is de Vlaamse energielening?

Vlaamse energielening

Energie verbruiken neemt vandaag een grote hap uit het gezinsbudget. Toch kan je flink besparen op de energiefactuur door te investeren in maatregelen die het energieverbruik verminderen. Het isoleren van de woning, het vervangen van een oude stookketel door een condensatieketel, het gebruik van hoogrendementsbeglazing, … het zijn allemaal maatregelen die er voor zorgen dat je heel wat minder energie verbruikt en je factuur drastisch daalt.

Deze investeringen kosten echter ook geld en dat budget heb je niet altijd direct voorhanden. Daarom kan je nu lenen om energiebesparende investeringen aan de woning uit te voeren. Via IOK in samenwerking met de deelnemende gemeenten kan je lenen aan 0% (0% JKP) voor energiebesparende maatregelen. Het geld wordt ter beschikking gesteld via het Vlaams Energie Agentschap (Vlaams Gewest). Met de investeringen die je doet, zal je energiefactuur snel dalen. Er kan een maximum geleend worden van 15.000 euro en de termijn van terugbetaling bedraagt 10 jaar.

Ben je eigenaar, huurder of verhuurder, behoor je tot één van onderstaande doelgroep categorieën en is het betrokken pand gelegen in één van de deelnemende gemeenten, dan kom je in aanmerking voor de renteloze Energielening. De doelgroep is echter vrij ruim, dus lees zeker verder. Vooral alleenstaanden, gepensioneerden en schoolverlaters maken veel kans dat ze tot de doelgroep behoren.

Aan minstens één van onderstaande voorwaarden is te voldoen:

  • Alle gezinsleden hebben verhoogde tegemoetkoming van het ziekenfonds (klevertje van het ziekenfonds eindigt op 1);
  • Personen die aan de voorwaarden voldoen om een OCMW verwarmingstoelage te ontvangen, met name huishoudens met een jaarlijks bruto belastbaar inkomen lager of gelijk aan 19.105,58 euro, verhoogd met 3.536,95 euro per persoon ten laste. Er wordt hierbij rekening gehouden met het niet-geïndexeerde kadastraal inkomen (x3) van de onroerende goederen buiten de gezinswoning;
  • Personen die in schuldbemiddeling zitten en die hun verwarmingsfactuur niet kunnen betalen;
  • Personen die het OCMW begeleidt omdat ze de facturen voor gas en elektriciteit niet kunnen betalen;
  • Beschermde afnemers (personen met een sociaal tarief voor gas en elektriciteit);
  • Huishoudens met een jaarlijks gezamenlijk belastbaar inkomen tot en met 31.550 euro, verhoogd met 1.650 euro per persoon ten laste (aanslagbiljet 2018, inkomsten 2017).

25 deelnemende gemeenten:

  • Balen, Dessel, Geel, Grobbendonk, Heist-op-den-Berg, Herentals, Herenthout, Herselt, Hulshout, Kasterlee, Laakdal, Lille, Meerhout, Mol, Nijlen, Olen, Vorselaar, Westerlo (Onder het werkingsgebied van energiesnoeiersbedrijf De Kringwinkel Zuiderkempen vzw)
  • Arendonk, Baarle-Hertog, Hoogstraten, Merksplas, Ravels, Retie en Rijkevorsel (Onder het werkingsgebied van energiesnoeiersbedrijf Web vzw)

Voor panden die gelegen zijn in de 4 gemeenten van de Stadsregio Turnhout (Beerse, Vosselaar, Turnhout en Oud-Turnhout), dient u zich bij de Stadsregio te melden, niet bij IOK. Meer informatie vindt u hier.

Meer info
Ellen Vanhoudt, Tel 014 57 42 79 (van 9u30 tot 12u00 - van 13u00 tot 16u00)
ellen.vanhoudt@iok.be 
IOK, Antwerpseweg 1, 2440 Geel (enkel op afspraak)