×

Kies uw gemeente/straat

We geven je graag informatie op maat.
Selecteer hier jouw gemeente en straat.

Kies je gemeente/straat

Jouw gemeente niet in deze lijst?

Bent je op zoek naar ‘onderwijs en vorming’, geef dan het adres van je school in.

Voor alle andere bezoekers die niet een gemeente uit de werkingsgebied van IOK en IOK Afvalbeheer wonen of werken, geef ‘Geel’ en ‘Antwerpseweg’ in.

        Vacatures  /  Contact          

Gras

Geen mooi gazon... zonder grasmaaisel!

Een mooi gazon: dat is natuurlijk de trots van jouw tuin. Maar het brengt ook heel wat werk met zich mee.

Zowat elke week maaien, en dan moet je ook nog blijf weten met het grasmaaisel. Gelukkig kan je dankzij een aantal kringlooptechnieken heel wat tijd besparen! Grasmaaisel voorkomen en thuis verwerken is immers makkelijker dan je denkt.

 

  • Zaai een traaggroeiend grasmengsel. Voordeel is dat je minder vaak moet maaien en dus ook de berg grasmaaisel die verwerkt moet worden verkleint. Bovendien moeten deze grassen minder vaak bemest worden.
  • Kies voor een grasmaaier met mulchfunctie en laat het grasmaaisel fijn versnipperd tussen de grassprietjes vallen. Je hoeft tijdens het mulchmaaien niet te stoppen om de opvangzak te ledigen. De grasmat wordt natuurlijk bemest en is beter bestand tegen uitdroging.
  • Bemest je gazon met mate. Geef bij voorkeur enkele keren een kleine dosis meststoffen. Zo kan je tijdens het groeiseizoen bepalen of extra bemesting echt nodig is. Overbemesting kan tot ziektes of explosieve grasgroei leiden. Wie regelmatig mulchmaait of een zeer rijke tuingrond heeft mag de aanbevolen doses verminderen.
  • Je kunt met grasmaaisel ook mulchen. Strooi een dun laagje tussen de struiken en vaste planten. Voeg vers grasmaaisel toe naarmate dat laagje verdroogt of verteert.

In de folder 'gazon' krijg je ook nog meer informatie over gazon kiezen, aanleggen en onderhouden.