×

Kies uw gemeente/straat

We geven je graag informatie op maat.
Selecteer hier jouw gemeente en straat.

Kies je gemeente/straat

Jouw gemeente niet in deze lijst?

Bent je op zoek naar ‘onderwijs en vorming’, geef dan het adres van je school in.

Voor alle andere bezoekers die niet een gemeente uit de werkingsgebied van IOK en IOK Afvalbeheer wonen of werken, geef ‘Geel’ en ‘Antwerpseweg’ in.

        Vacatures  /  Contact          

Vragen over fruitbomen

Kan ik één hoogstamfruitboom kopen?

Kan ik één hoogstamfruitboom kopen?

JA. De fruitbomen zijn per stuk te koop. Het is dus mogelijk om vb. één pruimelaar aan te kopen. Voor een goede bestuiving (noodzakelijk om veel vruchten te krijgen) raden we echter zeker voor appel en kers aan om twee bomen van verschillende variëteit aan te kopen binnen één soort. Heeft u zelf niet voldoende plaats in uw tuin om meer dan 1 boom te zetten, dan loont het misschien de moeite met enkele buren af te spreken. Op die manier kunnen de verschillende variëteiten in naburige tuinen voor een goede bestuiving zorgen.

Hoe hoog en hoe breed wordt een hoogstamfruitboom?

Hoe hoog en hoe breed wordt een hoogstamfruitboom?

Dat varieert van soort tot soort:

  • appel: kan 10 m breed worden en 6 m hoog
  • peer: kan 8 m breed worden en 10 m hoog
  • kers: kan 12 m breed worden en 10 m hoog
  • pruim: kan 6 m breed worden en 5 m hoog
  • notelaar: kan 10 m breed worden en 15 m hoog
  • kastanje: kan 10 m breed worden en 18 m hoog

Hoe oud worden hoogstamfruitbomen?

Hoe oud worden hoogstamfruitbomen?

Heel oud, 50 à 100 jaar

Hoe lang duurt het vooraleer een hoogstamfruitboom vruchten draagt?

Hoe lang duurt het vooraleer een hoogstamfruitboom vruchten draagt?

De geleverde bomen zijn gemiddeld 4 à 5 jaar oud. Vanaf die leeftijd kunnen zij af en toe, in beperkte mate, reeds vrucht dragen. Toch kan het nog een 5-tal jaren duren voor uw boom overvloedig vrucht begint te dragen. Essentieel voor een goede oogst is een voldoende rijke bodem. Op een droge, arme zandbodem moet je geen overvloedige fruitoogst verwachten.

Uiteraard hangt het aantal vruchten dat uw boom zal dragen ook samen met de bestuiving. Wanneer in de nabijheid nog fruitbomen staan en het seizoen is goed, dan krijgen allerlei insecten de kans stuifmeel van de ene bloem naar de andere over te brengen. De kans op een rijke oogst is dan groter. Bij regenachtig of koud weer is de bestuiving meestal minder goed.

Tenslotte dien je te weten dat een aantal soorten zogenaamde beurtjaren kennen. Terwijl zij het ene jaar overvloedig dragen, zullen ze het het volgende jaar, ondanks een goede bestuiving, heel wat minder doen. Dit is een natuurlijk verschijnsel waarover je je geen zorgen hoeft te maken: het betekent niet dat je boom ziek is, hij doet het gewoon een beetje rustiger aan. Je kan dit deels opvangen door in de overvloedige jaren het aantal jonge vruchtjes (dus lang voor ze rijp zijn!) sterk uit te dunnen. Enerzijds worden door dat dunnen de overblijvende vruchten veel groter, en anderzijds put de boom zich minder uit zodat de kans op een beurtjaar het jaar daarop vermindert.

Is meidoorn gevaarlijk voor fruitbomen door perevuur?

Is meidoorn gevaarlijk voor fruitbomen door perevuur?

JA en NEE. Perevuur of bacterievuur is een bacteriële infectieziekte die grote schade kan aanrichten bij een aantal boomsoorten van de Rozenfamilie (Rosaceae). De ziekte is herkenbaar aan het verdorren en verdrogen van takken en twijgen. Vooral laagstamvariëteiten zijn hier gevoelig aan, hoogstammen veel minder. Meidoorn is net als lijsterbes één van de soorten die de bacterie van perevuur kan bevatten. Daarom bestaan er bij wet in een aantal gemeenten beperkingen m.b.t. de verkoop, aanplant, snoei en ziektebestrijding van deze soort.

Toch is meidoorn mogelijk een zeer zwakke soort om de ziekte over te dragen. Dit komt vooral omdat de ziekte via stuifmeel wordt verspreid en meidoorn net later bloeit dan de meeste fruitboomsoorten. Bovendien is het maar één van de vele Rosaceae. Meidoorn is daarom maar één kleine van de vele factoren die van belang zijn voor perevuur. Soorten als vb. vuurdoorn (= Pyracantha) of dwergmispel (= Cotoneaster) zijn veel gevoeliger voor infectie met de bacterie. Bovendien is lang niet elke meidoorn­plant aangetast en is het bestrijden of het voorkomen van de ziekte gemakke­lijk. Best is de plant niet te snoeien tussen maart en oktober. Door de bloei te verhinderen, dus door voor maart te snoeien, kan men efficiënt aan preventie doen.

Besmette planten moeten onmiddellijk afgezaagd worden tot net boven de grond. Het afgezaagde materiaal moet verbrand worden. Tevens moet het gebruikte gereedschap grondig ontsmet worden alvorens nieuwe, gezonde struiken te snoeien.