Infosessies voor minder voedselverspilling
Sessie 1: fermenteren kan je leren (fysiek)
Donderdag 6 november 2025, 13.30 - 16 uur in Geel
Deze herontdekte bewaartechniek leent zich uitstekend om restjes van rauwe groenten te verwerken tot gezonde bijgerechten. We proeven van een huisbereide kimchi en witte kool met ananas. Leer wat fermenteren nu precies is, welke voordelen het biedt, welke methoden er zijn en wat het beste resultaat geeft. Na deze 'zien doen leer' ervaring, durf je vol zelfvertrouwen thuis aan de slag.
Wie een eigen inmaakpotje (max. 0,5 liter) meebrengt, heeft de gelegenheid om een portie ter plaatse bereide fermentaties mee naar huis te nemen.
De opleiding is gratis, maar inschrijven is verplicht. Door in te schrijven, ga je het engagement aan om deel te nemen. Verwittig tijdig als je onverwacht niet kan deelnemen, dan kan iemand van de reservelijst jouw plaats innemen.
Lukt het niet om deel te nemen aan deze infosessie? Stuur een mailtje aan schoonstekempen@iok.be als je op de hoogte wilt gehouden worden van een volgende infosessie over bewaartechnieken en/of tegen voedselverspilling. Of bekijk in tussentijd alvast de video ‘masterclass slim bewaren’.
Sessie 2: goed koelkastbeheer vermijdt voedselverspilling (online)
Donderdag 4 december 2025, 19.30 - 21 uur (onder voorbehoud), online
Tijdens deze infosessie kom je meer te weten over de houdbaarheidsdata, over het verschil tussen TGT en THT. Je leert waarom niet alle voeding in de koelkast mag en hoe je met enkele simpele tips, het maximale uit je koelkast haalt.
Ook de inrichting van je koelkast, de hygiëne, de luchtcirculatie en de temperatuurinstelling zijn items die allemaal aan bod komen.
Deelnemen is gratis maar inschrijven is verplicht.
