×

Kies uw gemeente/straat

We geven je graag informatie op maat.
Selecteer hier jouw gemeente en straat.

Kies je gemeente/straat

Jouw gemeente niet in deze lijst?

Bent je op zoek naar ‘onderwijs en vorming’, geef dan het adres van je school in.

Voor alle andere bezoekers die niet een gemeente uit de werkingsgebied van IOK en IOK Afvalbeheer wonen of werken, geef ‘Geel’ en ‘Antwerpseweg’ in.

T 014 58 09 91        Vacatures  /  Contact          

Operatie Proper

Doe mee aan Operatie Proper en verdien een mooie beloning!

Ben jij leerkracht op een kleuter-, lagere of middelbare school, en vind jij een propere speelplaats ook zo belangrijk? Zwerft er toch nog heel wat vuil op en rond de school, en wil je samen met de leerlingen actie ondernemen? Dan is Operatie Proper misschien wel iets voor jullie!

Operatie Proper is een beloningssysteem voor Vlaamse scholen, verenigingen of groepen. Met het project willen de Kempense gemeenten, IOK Afvalbeheer en Mooimakers jou en je school ondersteunen in jullie engagement tegen zwerfvuil. We helpen je met:
 

  • een concreet en haalbaar actieplan tegen zwerfvuil;
  • gratis opruimmateriaal (bv. grijpertjes, handschoenen, fluohesjes… )
  • én een online platform dat je toelaat je vooruitgang bij te houden en te delen.

Op die manier helpen we om het enthousiasme in jouw school om te zetten in duurzame actie. Samen gaan we de strijd aan tegen zwerfvuil, en zorgen we voor een mooier Vlaanderen!

Wat houdt Operatie Proper concreet in?

Wat houdt Operatie Proper concreet in?

Operatie Proper vindt plaats in de periode september 2020 – juni 2021. Met de leerlingen en leerkrachten van de school dien je gedurende deze periode een aantal vaste en verplichte uitdagingen aan te gaan, zoals regelmatig het zwerfvuil op en rond het schoolterrein opruimen. Verder kan je ook nog zelfgekozen actiepunten toevoegen. Dat kan gaan van het aanduiden van een zwerfvuilverantwoordelijke of vuilnisbaksteward, tot een bezoek aan het recyclagepark of een afvalmeter op de speelplaats. Jullie kiezen zelf wat jullie belangrijk vinden, en wat voor jullie haalbaar is.

Een mooi engagement verdient een mooie beloning! 

Een mooi engagement verdient een mooie beloning! 

Dankzij jullie inspanningen maken we Vlaanderen een stukje mooier, en daarom willen we jullie daar graag voor bedanken. De beloning op het einde van de rit bedraagt 3 euro per leerling,  met een minimum beloning van 150 euro en een maximum van 1.500 euro. Je eindigt dus niet enkel met een mooiere schoolomgeving, maar ook met een mooie beloning.

Hoe kunnen jullie deelnemen?

Hoe kunnen jullie deelnemen?

1. Maak een account aan:
Eerst een vooral moet je ervoor zorgen dat je als school bent aangemeld met je account. Een account aanmaken doe je op de website van Mooimakers (zie onderstaande blauwe knop). Geef vervolgens je postcode in en ontdek meteen of jouw gemeente al deelneemt aan Operatie Proper.
2. Opstellen van jouw actieplan:
Doorloop een korte vragenlijst (max. 15 vraagjes) van Mooimakers om zicht te krijgen op wat jullie school al doet in de strijd tegen zwerfvuil. Op basis van die antwoorden komt dan een plan naar voor met concrete acties waarmee jullie zelf aan de slag kunnen. Een aantal acties zijn verplicht, een aantal kan je zelf bedenken en toevoegen.
3. Indienen van jouw actieplan:
Heb je voldoende actiepunten verzameld, dan kan je het actieplan indienen. Enkel wanneer je een actieplan indient en goed opvolgt, krijg je op het einde van de rit de financiële beloning.
4. Al dan niet goedkeuren van jouw actieplan.
Jouw ingediend actieplan komt terecht bij de afvalintercommunale IOK Afvalbeheer, die dit op hun beurt zullen goed- of afkeuren. Bij een goedkeuring kunnen jullie meteen aan de slag gaan met jullie acties.
5. Eindevaluatie juni 2021:
Op het einde van het schooljaar (+/- juni 2021) evalueren jullie zelf de uitgevoerde acties in een eindrapport en mogen jullie de beloning als alles goed gaat in ontvangst nemen!

Inschrijven voor Operatie Proper kan vanaf nu tot en met 28 februari 2021.