×

Kies uw gemeente/straat

We geven je graag informatie op maat.
Selecteer hier jouw gemeente en straat.

Kies je gemeente/straat

Jouw gemeente niet in deze lijst?

Bent je op zoek naar ‘onderwijs en vorming’, geef dan het adres van je school in.

Voor alle andere bezoekers die niet een gemeente uit de werkingsgebied van IOK en IOK Afvalbeheer wonen of werken, geef ‘Geel’ en ‘Antwerpseweg’ in.

        Vacatures  /  Contact          

Operatie Proper

Doe mee aan Operatie Proper en verdien een mooie beloning!

Ben jij leerkracht op een kleuter-, lagere of middelbare school, en vind jij een propere speelplaats ook zo belangrijk? Zwerft er toch nog heel wat vuil op en rond de school, en wil je samen met de leerlingen actie ondernemen? Dan is Operatie Proper misschien wel iets voor jullie!

Operatie Proper is een beloningssysteem voor Vlaamse scholen, verenigingen of groepen. Met het project willen de Kempense gemeenten, IOK Afvalbeheer en Mooimakers jou en je school ondersteunen in jullie engagement tegen zwerfvuil. We helpen je met:
 

  • een concreet en haalbaar actieplan tegen zwerfvuil;
  • gratis opruimmateriaal (bv. grijpertjes, handschoenen, fluohesjes… )
  • én een online platform dat je toelaat je vooruitgang bij te houden en te delen.

Op die manier helpen we om het enthousiasme in jouw school om te zetten in duurzame actie. Samen gaan we de strijd aan tegen zwerfvuil, en zorgen we voor een mooier Vlaanderen!

Wat houdt Operatie Proper concreet in?

Wat houdt Operatie Proper concreet in?

Operatie Proper vindt plaats in de periode september 2021 – juni 2022. Met de leerlingen en leerkrachten van de school dien je gedurende deze periode een aantal vaste en verplichte uitdagingen aan te gaan, zoals het organiseren van themalessen rond afval, regelmatig het zwerfvuil op en rond het schoolterrein opruimen of het stimuleren van herbruikbare materialen (brooddozen, drinkbussen…). Verder kan je ook nog enkele acties naar keuze doen. Jullie kiezen zelf wat jullie belangrijk vinden, en wat voor jullie haalbaar is.

Een mooi engagement verdient een mooie beloning! 

Een mooi engagement verdient een mooie beloning! 

Dankzij jullie inspanningen maken we Vlaanderen een stukje mooier, en daarvoor willen we jullie graag bedanken. Als alle actiepunten tot een goed einde zijn gebracht, ontvangt je school eenfinanciële beloning. De beloning hangt af van de samenstelling van het actieplan, maar varieert tussen 500 euro en 975 euro. Je eindigt dus niet enkel met een mooiere omgeving, maar ook met een mooie beloning.

Hoe kunnen jullie deelnemen?

Hoe kunnen jullie deelnemen?

1. Maak een account aan:
Eerst een vooral moet je ervoor zorgen dat je over een account beschikt. Een account aanmaken doe je op de website van Mooimakers: www.mooimakers.be
2. Opstellen van het actieplan:
De website van Mooimakers loodst je door het opstellen van het actieplan. Je duidt de verplichte actiepunten aan, en vult eventueel nog aan met extra acties uit een lijst van 21 actiepunten. 
3. Indienen van het actieplan:
Heb je voldoende actiepunten verzameld, dan kan je het actieplan indienen. Enkel wanneer je een actieplan indient en goed opvolgt, krijg je op het einde van de rit de financiële beloning.
4. Al dan niet goedkeuren van het actieplan:
Jouw ingediend actieplan komt terecht bij de afvalintercommunale IOK Afvalbeheer, die dit op hun beurt zullen goed- of afkeuren. Bij een afkeuring krijg je kans om je plan nog aan te passen. Bij een goedkeuring kan je meteen aan de slag met de acties.
5. Rapporteer over de acties:
Als je een actie hebt uitgevoerd, rapporteer je hierover via het online platform van Operatie Proper. Per actiepunt wordt een uitleg gevraagd en eventueel wat foto's of ander beeldmateriaal. Zo bewijs je dat je een actiepunt hebt uitgevoerd. IOK Afvalbeheer zal deze rapportering beoordelen, en bij goedkeuring ontvang je op het einde van de rit de financiële beloning. 

Inschrijven voor Operatie Proper is dit schooljaar niet meer mogelijk. Houd zeker onze facebookpagina in de gaten voor de inschrijvingsdatum van schooljaar 2022-2023.