×

Kies uw gemeente/straat

We geven je graag informatie op maat.
Selecteer hier jouw gemeente en straat.

Kies je gemeente/straat

Jouw gemeente niet in deze lijst?

Bent je op zoek naar ‘onderwijs en vorming’, geef dan het adres van je school in.

Voor alle andere bezoekers die niet een gemeente uit de werkingsgebied van IOK en IOK Afvalbeheer wonen of werken, geef ‘Geel’ en ‘Antwerpseweg’ in.

        Vacatures  /  Contact          

Ga voor een thuislaadpaal met de groepsaankoop!

Nancy en Hans uit olmen met hun thuislaadpaal
Nancy en Hans uit Olmen met hun thuislaadpaal

Het gebruik van fossiele brandstoffen wordt steeds duurder. Mensen die een nieuwe wagen willen, beschouwen een elektrische wagen vaker als een reële optie. Het prijsverschil met benzine- en dieselwagens wordt ook kleiner, er komen meer en meer ‘betaalbare’ elektrische wagens op de markt. 

Als je een elektrische wagen hebt of wil kopen, denk je best ook na over hoe je deze wil gaan opladen. Voor particulieren die een thuislaadpaal installeren zijn er verschillende voordelen. De schommelingen in de energiemarkt en de ongekende pieken in de prijzen, maken een financiële vergelijking moeilijk. Toch bieden thuislaadpalen meer comfort en een financieel voordeel ten opzichte van publiek laden, zeker in combinatie met slimme sturing en zonnepanelen. Een private laadpaal is ook veiliger dan laden aan een stopcontact (beter opgewassen tegen oververhitting bij langdurig laden).

Elektrisch rijden en thuislaadpalen vormen een complexe materie die veel vragen met zich meebrengt. Welk vermogen moet mijn laadpaal hebben? Is mijn elektrische installatie geschikt om een thuislaadpaal te installeren? Wat is de invloed van het capaciteitstarief dat vanaf 1 januari 2023 wordt ingevoerd? 

IOK organiseert een groepsaankoop thuislaadpalen samen met alle 29 Kempense gemeenten. Via de actie kan je goed geïnformeerd een thuislaadpaal kwalitatief laten installeren. Overweeg jij om een thuislaadpaal te laten installeren en heb je hier nog vragen bij? Schrijf je dan geheel vrijblijvend (*) in voor onze groepsaankoop.

OPGELET: Deze groepsaankoop is enkel gericht op particulieren. Enkel prijzen voor laadpalen gericht op één gebruiker zullen worden opgevraagd. (dus geen laadpalen voor bedrijven, appartementsgebouwen, ... waarbij verschillende gebruikers gebruik maken van dezelfde laadpaal).

De inschrijvingen voor de digitale infomomenten zijn afgesloten. Je kan je nog steeds inschrijven voor de groepsaankoop zodat je alle informatie ontvangt. Ook is het nog mogelijk om je in te schrijven voor de stuurgroep.

Als je niet kon deelnemen aan het digitale infomoment, kan je de opname bekijken onderaan deze webpagina.

(*) Inschrijving betekent dat je door ons op de hoogte wordt gehouden van de groepsaankoop en dat je hierover informatie en updates ontvangt. We zullen nooit jouw gegevens doorgeven aan leveranciers en je bent in geen geval verplicht om tot aankoop over te gaan.

Volgende stappen + timing

De volgende stappen binnen de groepsaankoop zijn de volgende:

  1. Opstellen prijsvraag + validatie door experts (december 22-januari 23)
  2. Uitsturen prijsvraag naar mogelijke leveranciers (januari 23)
  3. Beoordelen offertes in stuurgroepen (januari 23-februari 23)
  4. Keuze leverancier(s) (uiterlijk februari 23)
  5. Opvragen individuele offertes (start: februari 23)

De timing omtrent de plaatsing zal afhankelijk zijn van de leveranciers die uiteindelijk gekozen worden. 

Diegenen die zich opgaven om deel uit te maken van een stuurgroep zullen hierover gecontacteerd worden in januari. 

Contactgegevens

Heb je nog vragen over de groepsaankoop? Mail naar duurzaamheidsteam@iok.be of bel naar 014 56 27 88.

Belastingsvermindering

Voor de installatie van een thuislaadpaal is er ook een belastingvermindering voorzien. Als je thuis een laadstation voor elektrische wagens installeert kan je onder bepaalde voorwaarden een belastingvermindering ontvangen voor de uitgaven die je daarvoor betaalt van 1 september 2021 tot en met 31 augustus 2024. De belastingvermindering varieert van 45 % tot 15 % van de uitgaven (tot een maximum van 1.500 euro), afhankelijk van het jaar van betaling van de uitgaven. Kijk de voorwaarden na via onderstaande website. 

Vraag een publieke laadpaal aan via paal-volgt-wagen principe

Heb je zelf geen garage, oprit of parkeerplaats? Via het digitaal loket van de Vlaamse Overheid kan je een elektrische laadpaal in de buurt aanvragen. Voorwaarde is dat er geen (semi-) publieke laadpaal staat op minder dan 250 meter van je woning. Via deze kaart kan je dit nakijken. 

Infosessie opname en presentatie

Bekijk hieronder de opname en de presentatie van de infosessie over laadpalen.